Nappa leder

Definitie, geschiedenis en oorsprong van nappaleer

Nappa leder verwijst naar lams-, geiten- of kalfshuid. Het is een zeer dun, glad en bewerkt leer. Het is het resultaat van transformaties in leerlooierij. Een oppervlaktebehandeling wordt toegevoegd aan de traditionele behandeling om de huid zoveel mogelijk te beschermen. Het onderscheidt zich door zijn soepele, graan vrije uiterlijk en zijn weerstand tegen de zon en slecht weer.

Voor de meer nieuwsgierigen, hier zijn de stappen van het transformeren van lederen huiden:

 • Zout eerst de schillen en houd ze op een temperatuur van ongeveer 10oC om ze te behouden. In dit stadium kunnen ze tot 10% van hun gewicht in water verliezen.
 • 15 dagen later worden de huiden gesorteerd op hun kwaliteit (dikte, defecten, gewicht, grootte ....).
 • Ze worden dan naar de leerlooierij gestuurd. Dit is waar het "rivierwerk" begint, dat bestaat uit 5 bewerkingen: weken (om van de laatste onzuiverheden af te komen), harsen (om haar te verwijderen), peeling (verwijderen van onderhuids weefsel), confiting (verzachten van het leer), beitsen (verzuring van de huid). De huid wordt vervolgens gebruind (transformatie van de huid in leer dankzij tannines).
 • Het leer ondergaat dan een corroyage (chemische en mechanische behandeling die het zijn kleur, zijn flexibiliteit .... geeft).
 • Het wordt dan nog een laatste keer uitgewrongen en in de wind gezet om te worden uitgerekt en gedroogd.
 • Ten slotte wordt de laatste stap afwerking genoemd. Dit is waar leer zijn visuele kenmerken heeft (zijn nerf, zijn uiterlijk, waterdichtheid ...).

Na het technische gedeelte, laten we het nu een beetje over geschiedenis hebben. Leerwerk is een voorouderlijke activiteit. Het komt voort uit de prehistorie, wanneer de mens zichzelf wil beschermen tegen de elementen en kleding of hutten begint te ontwerpen. De Indianen gebruiken het ook om hun tipi's te bedekken. De precieze datum van het begin van het bruinen is echter niet bekend. In de middeleeuwen waren er allemaal leerwinkels in de buurt van een rivier. Hetzelfde geldt voor de eerste ambachtelijke looierijen vóór de ontwikkeling van de chemische industrie in de 19e eeuw. Deze industrie wordt steeds belangrijker en er ontstaan nieuwe technieken. Een activiteit in voortdurende beweging, vooruitgang varieert van de richting van het beschermen van het milieu en het verminderen van de impact ervan.

Het onderhoud en de functies

Nappaleer is extreem puur en dun, waar door het kwetsbaar is voor de slijtage van de tijd. Hoewel het wordt behandeld om resistent te zijn, moet het twee keer per jaar worden onderhouden om intact te blijven. Leren sieraden passen perfect bij goud of zilver en voegen meteen een vleugje karakter toe aan de creatie.

Met betrekking tot leeronderhoud, hier zijn onze tips:

 • Het reinigen van het leer om de behandeling daarna in het proces te krijgen. Gebruik een licht doorweekt katoenen materiaal om het af te stoffen.
 • Gebruik een delicate crème om de originele afwerking van uw juweel schoon te maken en te behouden.
 • Het gebruik van melk voor kleurloos leer of zelfs lichaamsmelk of make-up remover. Het reinigt het materiaal en voorziet het van alle voedingsstoffen die het nodig heeft om het goed te hydrateren.
 • Tot slot bescherming met een waterdichtheid.
 • Voor meer informatie verwijzen wij u naar het volgende artikel over leeronderhoud.

Na afhankelijk van goede praktijken, hier zijn enkele fouten die u niet moet maken met lederen sieraden:

 • Bewerk het nooit om het schoon te maken
 • Vermijd te lang blootstelling aan de zon of in de buurt van een warmtebron. De hitte droogt het leer uit en fleurt het op. Afgezien van het feit van de schade, kan uw lederen juweel krimpen, hallo de schade ...
 • Zorg ervoor dat u uw lederen juweel goed opslaat, zodat het niet in contact komt met andere sieraden die het kunnen krassen.
 • Maak je leren juweel nooit schoon met een spons, een harde borstel... of enig ander schuurmateriaal.
 • In geval van regen, vermijd het drogen van uw leer uit een warmtebron (vuur of radiator), het zal het uitdrogen en kan het ook vervormen. Wrijf het gewoon voorzichtig in met een katoenen doek.

Nu je alles weet over leer, vind hem in de sublieme creaties van art'emi !