Halfedelstenen

Een edelsteen is een fijne, kostbare of siersteen.


Ruwe steen uit de grond gescheurd door de mijnwerker, een juweeltje wordt vaak gesneden door de lapidary om uiteindelijk gemonteerd op een ring, in een oorbel of een ander sieraden ornament. Het kan natuurlijk, bewerkt of kunstmatig vervaardigd zijn (synthetische steen).

Weinig edelstenen zijn perfect puur. De meeste bevatten vreemde voorwerpen of hebben verschillende kristallisatie-ongelukken. Deze ongevallen worden beschouwd als insluitsels, die niet als "defecten" moeten worden omschreven omdat hun aanwezigheid niet noodzakelijkerwijs leidt tot een afschrijving van het juweel.

Insluitsels volgen strikte wetten en kunnen informatie verschaffen over de vorming en soorten afzettingen van edelstenen, fijne of sierstenen.

Dit zijn identificatiekenmerken: elk steen heeft zijn eigen insluitsels. Insluitsels komen relatief vaak voor in mineralen; ze zijn van dezelfde soort (opname van diamanten in diamanten, bijvoorbeeld) of vreemd (opname van goud in kwarts, bijvoorbeeld). Hoe klein ze ook zijn, insluitsels kunnen waardevolle inzichten bieden in de vorming van het omringende kristal, het 'gastheer kristal' genoemd.

De mineralen kunnen ouder zijn dan het, en zijn gewoon opgenomen tijdens de groei. Ze kunnen zich ook hebben gevormd op hetzelfde moment als het gastheer kristal, dat ze, na snellere groei, in zijn massa heeft opgenomen. Er zijn ook insluitsels die recenter zijn dan het gastheer kristal: ze zijn afkomstig van vloeistoffen die zijn geïntroduceerd door scheuren in het kristal.